KOLLEKTION

Collection

SVERIGE, 1991.


Marscherande kängor. Rasistiska vindar drar genom Europa och ända in i Sveriges riksdag. Det gamla mentalsjukhuset i Säter blir en flyktingförläggning. Där hamnar familjen Londono i väntan på uppehållstillstånd, i veckor som blir månader och år. Inte långt därifrån sitter lasermannen på Säter rättspsyk. Han som hatar personer med svart hår. this is Sweden tar avstamp i en berättelse om hur syskonen Ana och Pablo Londono redan som barn förstod hur det yttre kan skapa attraktionskraft eller avsky. Genom att ta sig tillbaka till platsen där allt började, med lasermannen som granne och rädsla för grannens svenska flagga vajandes på balkongen, skapar de mode som utmanar föreställningen om den svenska identiteten. Färger och symboler som varit laddade under deras uppväxt används för att ta tillbaka rätten att definiera sig själva och göra anspråk på Sverige som även deras hem. Syskonen Londono inspireras av åren på förläggningen i Säter. Flyktingar från världens alla hörn blandade där sina egna kulturella uttryck med vad de hittade second hand eller på den lokala återvinningsstationen. Kollektionens tio siluetter kombinerar stereotypa bilder av svenskhet med element från andra delar av Sveriges kulturella palett. Högteknologiskt material kontrasteras med handgjord linnebrodyr från Dalarna; gult, blått och björkmönster ges nya konnotationer med nygamla siluetter som fond. Kläder har använts genom århundraden för att förstärka eller förändra människors identitet. Utifrån denna insikt formades this is Sweden och ger röst till en personlig historia bland många om två syskons upplevelser av att vara rasifierade i Sverige. this is Sweden är också ett sätt för Ana och Pablo Londono att i vuxen ålder hantera den obehagliga deja-vu-känslan som dagens politiska klimat framkallar. Över hela Europa vinner organiserad rasism återigen parlamentarisk mark. this is Sweden’s debut kollektion har gjorts i samarbete med några av Sveriges främsta unga kreatörer inom mode- och kulturbranschen, och består utöver kollektionen av en illustrerad bok, en film och en antologi.

Foto – Jasmin Storch
Styling – Maria Barsoum
Hår – Tony Lundström
Makeup artistÅsa Karlsten


Foto – Åsa Johannesson
Styling – Jeff Ihatsu
Hår – Sainabou Chune
Makeup artistLady Oscar Wilhelmsson, Janina Granroth
Modeler – Fatima, Farah, Ebba, Niklas och Magda