BOMBERJACKAN

the MA-1 Flight Jacket

1985, VÄXJÖ – SVERIGE
Foto Damen med handväskanHans Runesson

En kvinna som slår en neo-nazist med sin handväska. Den här ikoniska bilden av Danuta Danielsson som slår en marscherade skinnskalle, valdes som årets svenska bild 1985. Danuta var av polsk-judiskt ursprung och hennes mamma hade förts till koncentrationsläger under andra världskriget. Neo-nazistens namn var Seppo Seluska som var en militant nazist från Nordiska rikets parti. Bärandes på en bomberjacka, kängor och ett rakat huvud, den typiska uniformen för svenska nazi-skinheads under 80-talet och 90-talet. Sedan dess har den ikoniska flygjackan blivit en symbolisk klädkod och enhetlig inom facism, neo-nazis och den extrema högern.

Foto Pasi Ilvesviita – Från SLACK lll
”the art of LANGUAGE”
this is Swedens bomberjacka
Mode kan vara ett mycket effektivt verktyg för att kritisera strukturer och symboler. this is Sweden använder mode och kläder som ett sätt att ifrågasätta branschens strukturer och vita överhetskrav, för dem är mode också ett utrymme där de kan berätta en historia med varje plagg de skapar. this is Swedens bomberjacka är det plagget som har fått mest uppmärksamhet och reaktioner. MA-1-bomber jackan designades av förenta staterna flygvapen i mitten av 50-talet för att fungera som en året-runt flygjacka. I Sverige användes samma jacka ofta som uniformen för den nya våg av neo-nazister under början av 90-talet. Samma tidsperiod som Sverige tog emot en stort antal flyktingar från olika delar av världen, bland dem syskonen Londono.

Vår MA-1 bomberjacka med den svensk flagga är tillägnad alla third kulture kids i Sverige, Den är en symbol och ett sätt att ta tillbaka vår identitet och de rättigheter som ifrågasätts i dagens rasistiska samhällsklimat. Bomberjacka hittades ursprungligen på ett överskottslager, syskonen bestämde sig för att återvinna kläderna genom att lägga till olika handmålade mönster och handgjorda detaljer. Varje design gjordes i en begränsad upplaga av endast en jacka per design och storlek därav är varje jacka märkt som ett konststycken. 2016 samarbetade this is Sweden med RMH (nu TRANS94), där resultatet blev skräddarsydda jackor som bars på scen av svensk artister så som Silvana Imam, Cherrie och Erik Lundin.


Under Stockholms modevecka i januari 2017 lanserades den nya demokratiska versionen av this is Swedens bomber jacka i form av 3 olika DIY-kit.